Kłokoczka kolchidzka (Staphylea colchica) rośnie w zachodniej części Kaukazu. Jej nazwa pochodzi od Królestwa Kolchidy, powstałego 2500 lat temu państwa które zjednoczyło gruzińskie plemiona zamieszkujące wschodnie wybrzeże Morza Czarnego.
OPIS:
Kłokoczka kolchidzka to piękny krzew, podobnie jak „nasza” kłokoczka południowa osiągający 3-4 metry wysokości. Obie kłokoczki są do siebie podobne, jednak odróżnić je dość łatwo:
-po liściach – u kolchidzkiej złożone są z 3- lub 5 listków, u południowej nawet siedmiolistkowe. Listki kłokoczki kolchidzkiej są od spodu błyszczące, kłokoczki południowej matowe
-po kwiatach – kolchidzka również kwitnie w maju, ale ma okazalsze od południowej kwiatki z dłuższymi płatkami. Przypominają raczej kwiaty styrakowca niż konwalii
-po owocach – torebki nasienne kłokoczki kolchidzkiej zbudowane są z wydłużonych komór z ostrym wierzchołkiem, u kłokoczki południowej są zaokrąglone z niewielkimi wyrostkami
-po nasionach – nasiona kłokoczki kolchidzkiej są wyraźnie drobniejsze od nasion kłokoczki południowej,mają ledwie 5 milimetrów średnicy
Ze względu na swoje mizerne rozmiary nasiona kłokoczki kolchidzkiej nie mają znaczenia kulinarnego, natomiast bardzo ważne dla gruzińskiej kuchni są pączki kwiatowe i rozwijające się kwiaty. Przyrządzane jak kapary, marynowane „dżondżoli” (tak się tam nazywają) są na Kaukazie tradycyjną przekąską, można je kupić również w Polsce (na zdjęciu niżej).
UPRAWA:
Kłokoczka kolchidzka może rosnąć na stanowiskach lekko ocienionych lub słonecznych (wtedy lepiej kwitnie), ze względu na niecałkowitą odporność (strefa 6 USDA) raczej na glebach suchych.
Odporna na choroby.