Głóg szkarłatny odm. pyszna (Crataegus pedicellata var. gloriosa)

Głóg szkarłatny odm. pyszna (Crataegus pedicellata var. gloriosa ale również Crataegus delecta, Crataegus coccinea var. gloriosa, Crataegus coccinea var. pringlei, Crataegus pringlei, Crataegus exclusa) występuje w północno-wschodniej części Stanów zjednoczonych i w Kanadzie, odmiana o soczystych i pachnących owocach (dlatego „pyszna”) pochodzi z okolic Nowego Jorku.

OPIS:
   Głogi szkarłatne to wysokie krzewy lub kilkumetrowe drzewka z poziomo rozpostartymi gałęziami. W młodości są bardzo kolczaste (na silnie rosnących pędach mocne, ponad 5-centymetrowe ciernie), na starszych wolno rosnących drzewach ciernie zanikają. W związku z tym, że głogi szkarłatne doskonale znoszą przycinanie, świetnie nadają się na obronne żywopłoty. Splątane, bardzo kolczaste pędy odroślowe tworzą barierę nie do przebycia. 
   Głogi szkarłatne pięknie wyglądają obsypane zaróżowionymi kwiatami w maju, natomiast w sierpniu i wrześniu zdobi je mnóstwo jaskrawoczerwonych owoców. Odmiana pyszna, jak wskazuje nazwa, wyróżnia się owocami soczystymi i pachnącymi. Są większe niż u typu (mają około 2 cm średnicy), smaczne na surowo, znakomicie nadają się na wino oraz dżemy, galaretki i inne przetwory. 
   Dojrzałe owoce są miękkie i szybko opadają, aby je zebrać w celach konsumpcyjnych najprościej jest rozłożyć pod drzewkiem folię lub płachtę i potrząsnąć – dojrzałe spadną, niedojrzałe strząśniemy za kilka dni. 
    Liście z ostrymi klapami mają zwykle 6-10 centymetrów długości, jesienią przebarwiają się na różowo, pomarańczowo i żółto.  

UPRAWA: 
   Głogi szkarłatne są zupełnie odporne na mrozy, odporne na suszę ale na glebach bardzo suchych i ubogich wcześniej gubią liście. Niewybredne co do gleby, mogą rosnąć również na glebach o odczynie wyraźnie zasadowym – taka jest często na niedawnych placach budowy. 
    Głogi szkarłatne najobficiej kwitną i owocują na stanowiskach słonecznych, są odporne na choroby, nie zjadają ich polskie szkodniki.