Orszelina zaostrzona (Clethra acuminata)

Orszelina zaostrzona (Clethra acuminata) pochodzi z Ameryki Północnej. Rośnie rozproszona w południowej połowie Apallachów, od Alabamy po Pensylwanię. Na stanowiskach naturalnych gatunek zagrożony.

OPIS:
   W ojczyźnie wysoki krzew albo małe, do 8 metrów wysokości, drzewko. Amerykanie mówią na nią: 
– ‚Mountain clethra’ – bo rośnie w górach 
– ‚Cinnamon clethra’ lub ‚Cinnamonbark clethra’ – ma bardzo efektowną, lśniącą, złuszczającą się korę cynamonowej barwy 
– ‚Mountain pepperbush’ ponieważ jej nasiona używać można zamiast pieprzu 
– ‚Mountain sweetpepperbush’ – wszystko o czym było wcześniej i jeszcze sweet od silnego, słodkiego zapachu jaki wydzielają kwiatki rozkwitające w drugiej połowie lata (zwykle od końca lipca do września). 
   Kwiatki orszeliny zaostrzonej są nie tylko pachnące, są również bardzo nektarodajne – lubią tą orszelinę motyle, pszczoły i pszczelarze. Wąskie grona kwiatowe wyrastające na końcach pędów mają do 20 cm długości. 
   Liście, długo zaostrzone (stąd polska nazwa), mają zwykle 10-15 centymetrów, jesienią przebarwiają się bardzo ładnie na złoty kolor.

UPRAWA:
   W naturze występuje najczęściej w poszyciu lasów lub na wilgotnych glebach nad strumieniami. W uprawie dobrze sobie radzi również na glebach suchych, najlepiej kwitnie na stanowiskach słonecznych. 
   Według amerykańskich danych C. acuminata rosnąć może w 5 strefie klimatycznej USDA – powinna być wystarczająco odporna na mrozy w całej Polsce.